Home,  Persoonlijk

Waarom vieren we Moederdag??

Waarom vieren we Moederdag? Nou, om je moeder eens extra te verwennen natuurlijk! Maar wordt het niet een beetje te commercieel vandaag de dag?

IMG_3244

Je kunt je moeder natuurlijk altijd zomaar een cadeautje of een bloemetje geven. Ha, nu hoor ik m’n moeder tegen m’n vader zeggen: “nou nou, van Sandra krijg ik ook niet altijd dat cadeautje of bloemetje”. En ja, dat weet ik, dat komt simpelweg omdat ik er gewoon niet aan denk. Ik neem me dan echt voor, (als ik dan wel met iets aankom) ik ga echt vaker een bloemetje kopen, ja nu echt… ..

Hoe is Moederdag eigenlijk ontstaan?

Ik ben er wel benieuwd na en tijdens het googlen op internet kwam ik het volgende artikel tegen:

Het vereren van moeders is een veel oudere traditie dan de moderne Moederdag en gaat terug op de moedercultus in het klassieke Griekenland.

De katholieke Kerk kent een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus.

In het Verenigd Koninkrijk is Mothering Sunday een christelijke feestdag, te vieren op de vierde zondag in de Vastentijd, de aanloop naar Pasen, waaruit de huidige Britse variant van Moederdag is geëvolueerd. In 1644 was er in Engeland voor het eerst sprake van een Moederdag zonder kerkelijke achtergrond.

Pas in het midden van 19e eeuw werd Moederdag in Amerika geïntroduceerd. In 1870 startte rechter Julia Ward Howe uit Philadelphia een grote publiciteitscampagne voor Moederdag, een dag die in het teken moest staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen. Het succes kwam echter pas nadat Anna Marie Jarvis in 1907 Moederdag begon te promoten als een dag van waardering voor moeders. In 1908 organiseerde Anna Jarvis (1864-1948) uit Grafton, West Virginia de eerste Moederdag, vooral om haar moeder Ann Reeves Jarvis te herdenken die in de Amerikaanse Burgeroorlog zogenaamde Mother’s Day Work Clubs had georganiseerd om voor voedsel en medicijnen voor hulpbehoevende moeders te zorgen. Het idee sloeg aan, en Jarvis zette door om meer mensen over te halen. In 1914 besloot president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan Mother’s Day zou zijn, een nationale feestdag.

De feestdag heeft zich in zijn huidige vorm vanuit de Verenigde Staten over de rest van de westerse wereld verspreid. In Nederland begon de traditie rond 1925.

De Amerikaanse Moederdag was nog niet bekend toen de Antwerpse, liberaal denkende kunstenaar en schepen Frans Van Kuyck (1852-1915) in 1913 een Moederdag introduceerde op 15 augustus, de feestdag van Maria, sinds 1124 de patrones van de stad. Het was de dag van de grote Mariaprocessie. Volgens de Antwerpse schepen was de sociale orde in het begin van de eeuw grondig verstoord door de ingrijpende modernisering. Zijn remedie: het herstellen en cultiveren van de waardigheid van de familie. Hiervoor moest volgens Van Kuyck alles ingezet worden op het in beeld brengen van de rol van de moeder in het gezin en de maatschappij. Een speciale dag leek hem een ideale techniek. Van Kuyck mobiliseerde de plaatselijke pers en de scholen, publiceerde een scenario en zette een propagandacomité aan het werk. De kinderen en vader moesten moeder verrassen met versieringen, gelegenheidsversjes, bloemen, speciale broodjes en zelfs juwelen. Bron: Wikipedia

Moederdag, ik kan me er ook niet echt meer wat van herinneren toen ik klein was, Ik knutselde altijd wel wat in elkaar en kocht later toen ik groter was een kleinigheidje. Standaard werden de oma’s natuurlijk bezocht.

Sla je tegenwoordig de folders open dan word je om je oren gesmeten met de duurste luchtjes, hipste espressoapparaten of zonnebrillen. “ Mam, deze Moederdag krijg je een espressoapparaat van me”. Alsjeblieft zeg.. Het lijkt wel of het elk jaar steeds commerciëler en duurder word. En dat is nu juist waar ik me heel klein beetje aan erger…

Oké, voor m’n kinderen is het natuurlijk super spannend; Mama eens lekker in het zonnetje zetten en de tig zelfgemaakte cadeaus eindelijk geven, die al weken verstopt onder/achter/in het bed liggen. En tuurlijk vind ik het ook hartstikke leuk en geniet ik uiteraard van al aandacht en het ontbijtje op bed. Helemaal blij verrast met alle knutsels en vind ik mijn kinderen schatjes. Maar persoonlijk vind ik dat het meer en meer iets commercieels gaat worden. Folders en winkels schreeuwen het uit: “KOOP HIER HET SUPER DE LUXE EN DUURSTE CADEAU VOOR MOEDERDAG!”

Vorig jaar hebben we het eens anders gedaan en Moederdag en Vaderdag (ja, want die komt er natuurlijk ook nog aan) in 1x gevierd, we zijn lekker met beide ouders gaan brunchen in Restaurant de Hangar in Teuge (http://www.thehangar.nl/). Super geregeld, lekker gegeten, alle papa’s en mama’s blij, kinderen blij. The Hangar is trouwens hartstikke leuk voor kinderen. Dit ligt namelijk aan vliegveld Teuge en je kunt er heel leuk vliegtuigjes spotten, er is een leuke speelplek binnen en springkussen buiten. Dat was dus zeer geslaagd. Waarschijnlijk doen we dit jaar weer zoiets……

Moederdag dus, sommigen vinden het helemaal geweldig om eens lekker op deze speciale dag in de watten gelegd te worden, anderen houden er niet van. Ik vind het best gezellig hoor, maar het hoeft niet zo commercieel allemaal. In ieder geval wens ik jullie bij deze alvast een hele gezellige moederdag.

Maar ik ben wel benieuwd:

Wat vind jij van Moederdag?

Laat het me weten in een reactie onder deze blog.IMG_3247

Eén reactie

  • marietje

    nou Sandra nu weten alle moeders waar Moederdag ontstaan is en ja het wordt ook veel te veel commercieel en we hoeven ook niet altijd een cadeautje. maar we hebben dit jaar een hele gezellige Moederdag gehad met toch een heel leuk cadeautje .

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.